Vårt arbete

Projektet Ngamwanza

Barnen

Skolan vänder sig till särskilt utsatta barn, som utan skolan hade varit hänvisade till gatan. Vanligast är att barnen bor hos någon nära släkting eftersom deras föräldrar dött av Hiv/Aids. Några av barnen var själva Hiv-positiva och många var undernärda då de kom till skolan.

En tryggare tillvaro med skolan och personalen som fast punkt har gjort att barnen nu är i relativt god kondition. Gruppen består av ett 50-tal barn mellan 4–12 år där man bedriver förskola för de yngsta och ser till att de äldre får vad de behöver för att kunna gå i den statliga grundskolan.

Förskolan ska vara en trygghet, ge näringsriktig mat, läkartillsyn och, när det blir dags, vara en sluss in i grundskolan.
I grundskolan behöver eleverna både skoluniform och bänkar. Dessutom följer man upp och ser till att de faktiskt fortsätter gå i skolan. Målet är att följa och stödja dem under hela skoltiden, ända upp till universitetsnivå.

Personalen

Bland de här barnen finns kanske en framtida president, säger Lydia Njeri som är rektor och huvudlärare.
Till sin hjälp i undervisningen har hon lärare i respektive klasser. I personalstyrkan ingår också en kock och vakter. Dessutom har skolan hjälp av unga volontärer.

Framtiden

Hur ser framtiden ut för barnen och deras skola? Vilka är visionerna? Vad står på önskelistan – om resurserna finns?
På sikt finns planer på att köpa en tomt, då huset och tomten som används idag hyrs ett år i taget. Det finns alltid saker att utveckla för att kunna ge barnen bästa möjliga utbildning och start på livet.

Viktigast är ändå att kunna ge barnen mat även söndagar. Idag serveras mat sex dagar i veckan och många av barnen får inte mat hemma.

När regnen sätter in är lekplanen som en leråker, till stor del under vatten. Därför behövs grus för att dränera.

Hur kan vi hjälpa till?

Går det att driva ett projekt och försörja en hel skola på ett avstånd av 650 mil? Det beror på oss – dvs på dig och mig. Ingen kan hjälpa alla men alla kan hjälpa någon!

Ett sätt att göra en insats är att gå med som medlem i stödföreningen Helping Hand.
Några medlemmar väljer att ge ett fast belopp varje månad, men man kan också bidra med olika belopp efter förmåga.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.