Torka och strejk i Kenya

Just nu så pågår det en fruktansvärd torka i Östafrika. Den värsta på många år.
I Kenya är läget mycket kritiskt då det saknas tillgång till vatten, vilket har lett till att flera skördar har förstörts.

Inflationen har ökat markant och matpriserna har stigit med upp till 20 % och förväntas att stiga ytterligare. Tillgången till majsmjöl, som är den viktigaste basfödan, är begränsad och kilopriset har ökat kraftigt. Detta innebär att landet har tvingats till att börja planera för att importera majs från Mexiko.

Vattenbristen har dessutom påverkat de vilda djuren att söka sig till byarna och nationalparkerna. I Kajiado county (där Ongata Rongai ligger) har de vilda djurens intrång kostat livet på ett tiotal människor sedan oktober förra året och många fler har blivit skadade. Nu kräver lokalbefolkning att regeringen tar ansvar och håller borta djuren. Om regeringen inte möter dessa krav kommer lokalbefolkningen att ta saken i egna händer och skjuta de djur som tar sig in.

Detta i samband med den strejk som pågår bland landets läkare i ett försök att förbättra arbetsvillkoren och lönerna gör situationen outhärdlig för många. Doktorerna påbörjade sin strejk den 5 december 2016 och sade att deras skall bli den längsta i Kenyas historia. Den 19 januari anslöt professorerna och har sagt att de endast börjar jobba igen om regeringen möter deras krav.

I dagsläget påverkas skolan till störst del av att matpriserna stiger och vi har därför valt att öka bidraget till skolan. Vi behöver nu er hjälp för att skolan ska påverkas så lite som möjligt av situationen.
Vill du vara med och hjälpa till? Alla gåvor är välkomna.