Nyhetsbrev sommar 2020

Käre medlem och stödjare! 

Vi hoppas att du och dina nära är friska och välbehållna i denna märkliga tid som nu har gått in i sommaren och semesterperioden. Många av oss kan njuta av lediga och lata dagar medan andra fortfarande måste vara i tjänst för att på olika sätt bekämpa coronapandemin. Vi är tacksamma för era fantastiska insatser!

På Ngamwaza Children’s Home and Support Center arbetar personalen flitigt för att anpassa verksamheten till situationen som nu till stor del sker hemma hos barnen och deras guardians. Vi är imponerade över hur arbetet med att hitta nya lösningar bedrivs och där de alltid har fokus på barnens bästa.

Vi önskar er en fortsatt trevlig sommar, ta hand om varandra.

Styrelsen genom ordförande Isak Renstig

Positiva studieresultat trots hemundervisning 

Vi berättade i förra nyhetsbrevet om att coronaviruset spridits till Kenya och påverkat verksamheten på Ngamwaza Children’s Home and Support Center (klicka här för att läsa det). Barnen, som i vanliga fall dagligen kommer till Ngamwaza för att leka, äta och lära sig nytt, är förbjudna att komma på grund av landets restriktioner. Därför åker personalen istället hem till varje barn och undervisar samtidigt som de tar med sig mat- och hygienpaket till barnets guardian (den vuxna som tar hand om barnet). Det nya arbetssättet ställer höga krav på personalens kompetens och flexibilitet. Positivt är dock att nya undervisningsmetoder växer fram, som i högre grad stöttar både läsinlärning och matteförmågor och Lydia som är rektor på skolan hälsar att flera av barnens resultat har förbättrats- dessutom hålls smittspridningen i schack!

Lydia påminner oss även om värdet av utbildning som ger barnen grundläggande förutsättningar för framtiden. Så här i pandemitider omfattar utbildningen också handhygien och hur och när barnen ska använda munskydd, som förutom tvål, tvättmedel och sanitetsartiklar ingår i hygienpaketen.  

Högre matpriser

Redan i förra nyhetsbrevet kunde vi berätta att matpriserna blir allt högre i spåren av pandemin. Nedstängning, begränsad rörlighet och störningar i den kenyanska försörjningskedjan har lett till inflation och lurendrejeri. De som drabbas först och i hög grad är de redan drabbade: barnen och deras guardian’s i stadsdelen Ongata Rongai, stadsdelen där Ngamwaza Children’s Home and Support Center är beläget. 

En av barnens guardian tackar Helping Hand och säger:

”I never thought of finding any organization taking care of needy children through the provision of meals and medication. You have made us have a sense of belonging and dignity”.

Purity har brutit benet 

Purity, som är lärare för de yngre barnen på centret, var nära att bli påkörd häromdagen. Hon tvingades hoppa ur vägen för en bil som med hög hastighet kom emot henne och Purity bröt benet i fallet. Personalen från Ngamwaza var snabbt på plats och kunde hjälpa henne till läkare för omplåstring och operation. 

Nu bor Purity, med benet i gips, tillsammans med sina egna barn på centret under en period. Purity är ensamstående och hennes barn är för unga för att kunna sköta vardagen i hemmet. Dessutom saknar den lilla familjen pengar för att täcka läkarkostnaderna på cirka 10 000 SEK. 

Om du vill vara med och bidra till Purity’s operation och rehabilitering, swisha till 123 326 66 24 och märk med ”Purity”. Tack!

Alla gåvor betyder mycket men det som betyder allra mest är ett regelbundet månadsgivande. Det betyder mycket även om summan inte är så stor. För att bli regelbunden månadsgivare loggar du enklast in på din internetbank och lägger in en automatisk överföring.

Clearing nr: 6750 – Kontonummer: 682 759 082
Meddelande: Skriv ”Stående” och ditt namn (frivilligt)

Det fungerar också bra att ge gåvor via: Swish 123 326 66 24 och bankgiro: 5773-3438

Varma hälsningar!
Helping Hands styrelse
Let children be children! 💚