Nyhetsbrev september 2022

Käre medlem och stödjare! 

Sommaren på Ngamwaza har varit bra, skriver Lydiah i ett av sina mail. Barnen har haft fullt upp med att lära och leka! Precis så som vi önskar att alla barn ska få leva sina liv. Att Ngamwaza kan ge ett femtiotal sårbara barn en sådan barndom tackar vi alla medlemmar och stödjare för!  

För en tid sedan kom två bröder, 3 och 5 år gamla, från en missbrukande familj, till Ngamwaza via polisen i Ongata Rongai (distriktet barncentret är lokaliserat i). Pojkarnas pappa hade varit så pass våldsam att deras mamma miste sitt ofödda barn. Pappan fängslades och mamman lades in på Kenyatta hospital. När barnen kom till barncentret var de rädda och tillbakadragna. De visade okontrollerade kroppsrörelser, sov dåligt, hade mardrömmar och upprepade samma aktiviteter om och om igen som att en av bröderna konstant lekte med sitt könsorgan. Relationen till de andra barnen var bristfällig. Lydiah skriver att “When they came to Ngamwaza the children were shown love, care and compassion. They were also taught how to respect each other and the dangers of violence”. Bröderna kunde efter några veckor flytta hem till sin då utskrivna mamma. Båda barnen är nu glada, aktiva i klassen, kan umgås, kan uttrycka sig och leka med andra barn och ” and they can afford a smile despite the trauma they went through” avslutar Lydiah.

I senaste nyhetsbrevet berättade vi om den sjukförsäkring som nu är tecknad för barncentret. Avtalet med UB Africa Medical Centre gör att barnen vid behov har tillgång till sjukvård av hög kvalitet. Barnen får grundläggande hälsobedömning var tredje månad, och undersöker exempelvis eventuella hud- och bröstbesvär. Nödvändiga åtgärder som avmaskning genomförs och kosttillskott tillförs.

Trädgårdsarbetet tar just nu mycket tid i anspråk. Årets grönsaksskörd är bärgad och nu förbereds trädgården för det annalkande regnet. Hönsen, vars ägg är ett viktigt bidrag till hushållet, mår lyckligtvis väl efter en sommar med sjukdom. Men tack och lov för antibiotika! Kycklingarna medicinerades och flera av dem överlevde epidemin.

Smolk i glädjebägaren visar sig dock även i Kenya. Priserna för maten, som majsmjöl och matolja, har fördubblats. Priset för den gas som används för matlagningen har stigit allra mest.

I Kenya har presidentval hållits under augusti månad. Regeringen stängde därför alla skolor under valperioden framförallt eftersom att många av de officiella skolorna användes som vallokaler. Lydiah uttryckte även en oro för våldsamheter i samband med valet, men valet genomfördes relativt fredligt och barnen kunde återkomma till centret efter ungefär fjorton dagar för att få fortsätta med sina studier.

Avslutningsvis berättar Lydiah att Ngamwaza fått flera besök den senaste tiden av skolor och föreningar, något som barnen och personalen tycker är väldigt glädjande och inspirerande.