Nyhetsbrev september 2018

Kära medlemmar och stödjare!

Tack för ditt engagemang. Genom ditt val att stödja Helping Hand och verksamheten Ngamwanza är du en oerhörd viktig del i barnens liv och framtid. Det är ett säkert kort och du har en stor effekt för de föräldralösa barnen som har barnhemmet som fristad och skola.

Ngamwanza är en verksamhet som vi regelbundet följer upp och utvecklar tillsammans med Lydia och den lokala styrelsen. Alla gåvor som skänks går direkt till verksamheten och barnen. Därför åker någon från styrelsen ner varje år (på egen bekostnad) och besöker centrat och går igenom verksamheten. Det är viktigt och värdefullt att verka på plats för att se och förstå hur det fungerar.

Det är viktigt att uppmuntra Lydia och hennes personal då verksamheten är helt beroende av deras engagemang.

I år kommer därför jag och Helping Hands kassör Jan Palmkvist att åka ner. Vi kommer att förutom träffa Lydia och personalen också att träffa den lokala styrelsen som har varit verksam i ca 1 år. Det är oerhört givande att bidra till att arbetet blir mer effektivt och skapar ett större värde för de pengar och gåvor som ni donerar.

I år känns resan speciellt viktig på grund av utmaningarna med ökande priser som bidragit till en svår situation som vi berättar mer om nedan. Ert stöd är därför extra viktigt i dessa tider och vi hoppas att ni är lika stolta som vi över ert medlemskap i Helping Hand.

Sven Sturesson
Ordförande

Fortsatt tuff utmaning i Kenya

Tidigare har vi berättat om de ökade kostnaderna för mat och elektricitet i Kenya. Det har varit och är fortfarande en stor utmaning för Ngamwanza att fortsätta erbjuda en balanserad diet för barnen utan att gå utanför budgeten då priserna fortfarande är höga. Det har inneburit en stor påverkan på deras matbudget då priserna kraftigt stigit på råvaror som potatis, kål, spenat och tomater. Därför har man fått laga enklare och billigare rätter som den traditionella rätten githeri vilken består av majs som mixas med bönor. Som alternativ har de ibland tillagat ris och ärtor samt chapati (indiskt bröd) vilket serverats tillsammans med färska frukter.

Det är därför speciellt glädjande att Ngamwanza haft flera positiva besök och händelser under den här tuffa tiden.

Inspirerande besök av studenter från universitet

Sistaårsstudenter från Multi Media Universitetet i Nairobi besökte Ngamwanza som tillsammans med barnen lagade mat, dansade och sjöng. De inspirerade och uppmanade även barnen att fortsätta kämpa mot sina mål och drömmar.

Deltagande vid öppningen av UB Africa Medical Center

Barnen och styrelsen blev nyligen inbjudna till att närvara vid öppningen av UB Africa Medical Center. Där blev de hyllade av Statsrådet för Public Service för barn och ungdomsfrågor för deras engagemang och arbete för barnen på Ngamwanza. Lydia blev dessutom nominerad till en styrelseplats vid UB Africa medical board som visar på vilken respekt man har för Ngamwanza. Under dagen fick barnen en gratis hälsokontroll och Ngamwanza har dessutom fått ett förslag om att framöver handla medicin till ett reducerat pris.

Glädjande besked om bröderna Emanuel och Kelvin som tack vare fantastiska människor nu är friska och åter i skolan.

Nytt utbildningssystem

Nyligen så introducerade skolan ett nytt utbildningssystem som innebär att lärarna kommer att följa upp elevernas prov och resultat genom att följa ett utvärderingsprotokoll. På så sätt kan de följa barnens utveckling och motivera dem.

Äldre eleverna genomförde test i sex ämnen: engelska, matematik, kiswahili, miljö, samhällskunskap och naturvetenskap. Ämnen som samtliga elever klarade med bravur.

International day of African Child

Florence Kemunto, & Joy Murigu 3 år gamla som kom till Ngamwanza i januari

Den 16 juni så firades International day of African Child i Afrika med årets tema ”Leave no child behind for Africa’s development”. Dagen firades till minne av de skolelever som miste livet år 1976 då de protesterade mot skolsystemet som var inspirerat av apartheid. Sedan 1991 firas dagen runt om i hela Afrika och även på Ngamwanza där barnen visade upp sina talanger inom bland annat sång och dans.

Ny resa till Kenya

I slutet av oktober så kommer ett 40-tal resenärer att åka ner till Kenya och bland annat besöka Ngamwanza. Kombinerat med detta kommer Sven Sturesson och Jan Palmqvist från styrelsen att åka ner för att träffa Lydia, barnen och den lokala styrelsen som nämnts ovan.

Har ni några frågor eller önskemål i samband med resan? Är det något särskilt som ni vill att vi uppmärksammar eller är det något specifikt ni vill veta mer om? Hör gärna av er till oss på styrelsen@helpinghand.nu.

För dig som vill ge en gåva

Alla gåvor betyder mycket men det som betyder allra mest är ett regelbundet månadsgivande. Om du inte är det redan så passa på nu. Betyder mycket även om summan inte är så stor. Gå in på din Internetbank och lägg upp en automatisk överföring:

Clearing nr: 6750 – Kontonummer: 682 759 082
Meddelande: Skriv ”Stående” och ditt namn (frivilligt)

Det fungerar också bra att ge gåvor via:
Swish 123 326 66 24 och bankgiro: 5773-3438

Varma hälsningar!
Helping Hands styrelse