Nyhetsbrev november 2022

Käre medlem och stödjare! 

Tiderna är bråda på Ngamwaza. I november genomför barnen, som avslutar termin 3, examen i flera skolämnen med fokus bland annat på samhällskunskap, språk (kiswahili, kusoma kiswahili och engelska). Examensperioden avslutas med en sammanställning av provresultaten och en examensfest, följt av en veckas ledighet för barnen. För Ngamwaza innebär ledighet att barnen i vanlig ordning kommer till centret och att de i stället för undervisning ägnar sig åt olika former av fritidsaktiviteter. De pysslar, leker och sjunger och kanske viktigast av allt – barnen serveras mat!

 Kenya måste alla barn ha ett birth certificate, ett födelsebevis. Förutom ett generellt krav på födelsebevis behövs det för att barnen ska kunna gå vidare till den statliga grundskolan. Flera barn på Ngamwaza saknar ett bevis men de har däremot någon form av födelsebesked vilket underlättar arbetet med att färdigställa bevisen. Även foton på barnen behövs. Personalen vill också kunna använda barnens foton för att sätta på en anslagstavla och där presentera varje barn som tillhör centret. Medel behövs således både till fotografering och inköp av anslagstavla. I Ongata Rongai, området där barncentret ligger, pågår kontroller av välgörenhetsprojekt som Ngamwaza Children Support Centre. Lydiah skriver: ”Incase you have not met the required standard’s, the project can be closed down until further notice. Our organization has met all the standards apart from photos and birth certificates.” För att uppnå den standard som krävs saknas alltså endast födelsebevis och foton.

Statliga krav finns även på att medlemmar i välgörenhetsorganisationer ska få vara med och fatta beslut i organisationen. På Ngamwaza kommer en så kallad suggestion box, en förslagslåda, att sättas upp där barnen kan lägga lappar med förslag på vad de vill göra på Ngamwaza och på sådant de tycker kan förbättras.

Julklapp? – Ett gåvokort såklart! 
Även i år samlar vi in medel till barnens skoluniformer och skor, skolmaterial, sjukvårdsförsäkring samt extra kläder och stövlar. Varför inte ge en julklapp till nära och kära som verkligen gör skillnad? Köp Helping Hands gåvokort och var med och bidra! Målet är att samla in 80 000 SEK. Som alltid går alla gåvor oavkortat till barnen.  När du ger en julgåva genom Helping Hand bidrar du till en bättre värld. Alla våra julklappar är paketerade för att på olika sätt bidra till en ljusare framtid för barnen på Ngamwaza.
Let children be children!

Här hittar du länken till julklapparna/gåvokorten!

Åk med på en oförglömlig resa till Kenya och Ngamwaza 2023
Helping Hand bjuder in dig till att följa med till Kenya under höstlovet 2023. I dagsläget undersöker vi intresset för att genomföra resan. Här kan du läsa mer om resan!

Medlemsavgift
Vi hoppas att du vill vara med och stödja vårt arbete under 2023. Genom din medlemsavgift på 200:- per år, är du med och bidrar till att våra administrativa kostnader täcks, vilket innebär att vi kan garantera att alla gåvor och insamlingar kan gå oavkortat till barnen på Ngamwaza. Du har också rösträtt vid förenings- och årsmötet.

För att bli medlem:
Swisha 200 SEK till 123 326 66 24
I meddelandefältet skriver du ”Medlem” + namn + din e-post
Det går också bra att betala via bankgiro 5773-3438 med meddelande ”Medlem” + namn + din e-post.