Nyhetsbrev juni 2014

Sommaren är nu igång och vi ser fram mot semester och soliga dagar. Vi hoppas att Helping Hand och Ngamwanza finns med i era tankar även under sommaren.

På Ngamwanza och för oss i styrelsen för Helping Hand har det varit en händelserik vår.

Jag har i det senaste nyhetsbrevet berättat om det förbättringsarbete vi satt igång. Inte så spännande kanske men ack så nödvändigt och viktigt för framtiden.

Besök på skolan

Som ett led i vårt arbete åkte jag på styrelsens uppdrag åkte till Nairobi och Ngamwanza för att tillsammans med Lydia som är föreståndare på centrat se hur vi kunde förbättra arbetet och tala om hennes visioner för framtiden för Ngamwanza. Det blev ett mycket positivt och givande besök.

barn_ringFörra gången jag besökte skolan var det lov så nu var det så underbart att se barnen aktiva i skolans lektioner och på rasterna. Är det något vi får höra från personer som besökt centrat och vet lite mer om verksamheten så är det hur trygga, glada och självständiga barnen verkar vara på Ngamwanza. Det är verkligen roligt att höra och ännu roligare att få se själv med egna ögon.

barn_springVi känner i styrelsen stort förtroende för Lydias och de andra medarbetarnas arbete med barnen. Vi upplever att de ger dem en mycket bra start i livet och det är ju därför vi, och ni som läser detta, stödjer verksamheten.

I skolan är just nu c:a 50 barn mellan 3 och 15 år varav några av de äldre endast kommer för att få mat och gemenskap då de inte går i skolan (primary school).

Vi har nu tagit fram en arbetsplan tillsammans med Lydia som ger oss mer insyn i arbetet, bättre uppföljning i ekonomin samt möjlighet för oss i styrelsen att kunna stödja Lydia och hennes medarbetare. Den nya arbetsplanen har nu löpt 3 månader och vi ser att börjar fungera bra, något vi är glada för.

Visioner för framtiden

dan
Dan är en av Ngamwanzas alla engagerade lärare.

Lydia önskar att skolans verksamhet skall växa med fler barn.

Under mitt besök åkte vi också runt till ett par skolor för att se om vi kunde hitta samarbetsformer och att få visioner till Ngamwanzas verksamhet. Lydia vill att vi ökar möjligheterna att undervisa de äldre barnen så vi kan följa och stödja dem bättre ända tills de börjar på Secondary School.

Hon vill också gärna att några av barnen skall kunna bo på centrat. Det handlar om barn där inte vårdnadshavarna är bra för barnen eller att de dött och ingen ersättare finns.

Vi har diskuterat detta i styrelsen och vi är mycket positiva till att verksamheten växer och vi tror också att den personal som finns idag kan ta hand om fler barn.

getEn sak som slog oss när vi åkte runt var den fina skolmiljö som finns på Ngamwanza jämfört med de skolor vi besökte. Vi ser att barnen mår så bra av den miljö som centrat ger och av den undervisning de får på skolan och vi vill som styrelse se centrat växa men det klarar vi inte utan ert stöd som givare.

Däremot har vi föreslagit henne att hitta andra lösningar för barnens boende vilket hon också har gjort.

Ngamwanzas fotbollslag

Förutom den fantastiska skolverksamhet som Ngamwanza ligger bakom finns även andra aktiviteter i centrats regi. Ett av dessa är fotbollen. Fotboll är väldigt stort i Kenya och mycket av influenserna kommer från den engelska fotbollskulturen. Ständigt snackas det om helgens match mellan lagen i engelska Premier League eller vilken afrikansk spelare som är bäst just nu i utlandet. Likaså spelar både barnen och personalen på skolan fotboll, ofta! Barnen tränas i fotboll många gånger i veckan av Francis och Julius, som båda jobbar på centret. De är väldigt duktiga!

Inne på skolan finns ett speciellt rum med vunna pokaler, tröjtroféer och en signerad affisch av den store Henrik ”Henke” Larsson själv!

Personalen tillsammans med andra talanger från området Ongata Rongai bildar Ngamwanza FC som just nu spelar i Nairobi Provinicial League och har i skrivande stund en 6:e plats i tabellen. Provincial League är Kenyas fjärde högsta liga. Bilderna är från en match i slutet av 2012 mot ett lag från ett närliggande universitet fotat av David Hamark som var nere och volontärarbetade på skolan då.

Om ni vill följa hur det går för ”vårt” fotbollslag så ser ni det här:
http://www.futaa.com/football/team/nairobi-provincial-league-zone-b-2014/399/

Skolbesiktning

Under våren var myndigheterna och besiktigade skolan för att förnya tillståndet. Det är nu klart och skolan fortsätter sin verksamhet.

Skolbussen

peter_driver
Peter är Ngamwanzas nya och kunniga busschaufför.

Skolbussen är enormt uppskattad och fyller ett behov för de mindre barnen som har lång väg och på vägar som heller inte är trygga.

Tyvärr sliter de dåliga vägarna mer på bussen än vi har förutsett och kostnaderna har därför blivit högre än beräknat.

Ny styrelse

Under våren var det årsmöte i Helping Hand och vi fick en ny styrelse. En underbar skara människor med mycket erfarenhet och hjärta. Margareta Hamark återkom efter att varit borta ett par år. Mycket roligt!

Nedan finner du en presentation av de olika medlemmarna:

Catarina Palmkvist:

Jag besökte Kenya och Ngamwanza 2006.
Jag blev imponerad av det fantastiska arbete som utförs av skolans medarbetare och starkt berörd av barnen, i de flesta fall förädralösa och utan materiella förutsättningar, som entusiastiskt deltar i undervisningen. Detta är något som jag själv vill stödja och jag kommer att arbeta för att vi ska få många och trofasta givare.

David Hamark:

En del av mitt hjärta finns efter mina många besök i Kenya fortfarande kvar där. Jag brinner för människohjälp och vill se Helping Hand och Ngamwanza växa så mycket som det bara kan!

Erik Forsberg:

Solidaritet kan vi aldrig få för mycket av och därför vill jag vara aktiv i Helping Hand. Att engagera sig i Helping Hand är ett bra sätt att göra världen lite bättre. Genom kontakter med NCSC vet jag att pengarna vi samlar in kommer fram och kommer till nytta för barnen.

Jarle Furali:

Var med och grundade Helping Hand. Jag reser ofta till Kenya med olika ungdomsgrupper och har sett mycket av de lokala förutsättningarna. Detta kom till väl nytta förra året när jag var med och byggde om en safaribuss till en skolbuss på ett par dagar.

Matilda Käll Frisk:

Efter att ha spenderat hösten 2012 på plats på i Nairobi kan jag inte släppa taget, vare sig om Ngamwanza eller om Kenya. Att ha en personlig relation med barnen på centret gör att arbetet med Helping Hand känns extra viktigt. Vi må vara en liten organisation men för barnen på centret är hjälpen från Sverige nödvändig och bidrar till att ge dem en bättre framtid. Jag studerar just nu Humanekologi och Internationella Relationer på universitetsnivå, så bistånd och humanitär hjälp är frågor som ligger mig varmt om hjärtat. Planerar att resa tillbaka till Nairobi inom en så snar framtid som möjligt.

Margareta Hamark:

Hela mitt yrkesverksamma liv har jag arbetat med barn på låg-och mellanstadiet, bl a i egen skola. Mitt engagemang i Helping Hand påbörjades 2006. Jag har besökt centret två gånger och varit med i styrelsen under 6 års tid.

Monica Henriksson:

Som gammal pensionerad lärare, vet jag hur viktigt det är med utbildning.

Utbildning är drivkraften bakom all utveckling – både intellektuellt, emotionellt och socialt. Behovet av utbildning är enormt stort i Kenya!!

Det är viktigt att sträva efter att alla barn kan få gå i skolan. Barnen på NCSC visar stor hunger efter – och glädje över att få lära sig.

Jag vill göra vad jag kan för att bidra till denna utveckling.

Alla kan göra något!!!

Sven Sturesson:

Efter ett antal resor i Afrika, ideella projekt och arbete med utbildning så är jag så övertygad att en trygg miljö med mycket uppmuntran och bra utbildning betyder enormt mycket för barnens framtid. Jag tror också att detta är nödvändigt för att ett land skall bli tryggt att leva i och för att höja  välfärdsnivån. Ngamwanza erbjuder precis det som jag ser som så viktigt och det vill jag mycket gärna stödja.

Ökat givande – Önskan om Ert fortsatta förtroende

Som ni ser av nyhetsbrevet händer mycket. Detta är inte möjligt utan ert stöd.

Vi är tacksamma för det som varit men vi vill stötta Lydia och personalen på Ngamwanza med en ekonomisk bas som gör nuvarande verksamhet men också ökar och utvecklas. Behovet är enormt men kan vi hjälpa några barn att vara med och påverka utvecklingen för dem som de kommer i kontakt med i framtiden så blir det positiva ringar på vattnet i ett fattigt land.

Sprid ordet om oss och Ngamwanza, bli månadsgivare och utöka gärna ditt givande något och hjälpa oss att växa. Om alla medlemmar ökar med en 50-lapp t ex, blir det ett bra tillskott.

Skicka ett mail till info@helpinghand.nu så lovar vi att återkomma snabbt med ett fint tackkort att skriva ut.

Bankgirot är som vanligt: 5773-3438. Använd https://www.helpinghand.nu/auto.pdf eller utnyttja de möjligheter som din bank har via Internet om du vill bli månadsgivare. Tala gärna med din bank om du är osäker. Om inte så ta kontakt med oss via mail-adressen ovan så skall vi försöka hjälpa till. Vi vet att några haft problem och vi lovar att vi skall se till att det fungerar bättre framåt.

Till sist!

Vi, tillsammans med föreståndaren Lydia, personalen och alla barnen på Ngamwanza, önskar er en underbar sommar. Och gläd er med barnen som har fått en så fin möjlighet att få vara på Ngamwanza.

Helping Hands styrelse genom
Sven Sturesson

Ordförande