Nyhetsbrev februari 2024

Käre medlem och stödjare!

Tack!
Så vill vi hälsa er välkomna till årets första nyhetsbrev med att inledningsvis rikta ett stort och varmt tack till alla som bidragit till årets julinsamling. Tillsammans samlade ni in otroliga 72 035 kronor och bidrog till barnens skoluniformer och skor, skolmaterial, sjukvårdsförsäkring, extra kläder och stövlar samt till finansiering under ett år för barnen som går vidare till Primary school.

Den statliga skolan ”kostar”
Lydiah hälsar till er alla och vill berätta att verksamheten på Ngamwaza Childrens Home and Support Center fungerar bra och att barnen är glada och friska. I samband med terminsstarten i januari fick 10 barn möjligheten att börja i Public Government Primary School, den offentliga statliga grundskolan i Kenya, tack vare för stödet från Helping Hand. I Kenya är skolgången gratis men avgifter tas likafullt ut för intervjuer, skoluniformer och desk fees (administrativa kostnader för barn som registreras vid en skola). Barnen får dock fortfarande mat från Ngamwaza

Barnen blir friska!
Tyvärr har en del barn under en period varit drabbade av ögonsjukdomar och ihållande hosta och därför inte kunnat gå till skolan. Tack vare det samarbete Ngamwaza upprättat med UB Africa Medical Center har barnen fått tillgång till behandling. Personalen på Ngamwaza har dessutom fått utbildning i att stävja och förebygga dessa sjukdomar. Dessbättre är barnen nu friska och kan återigen delta i undervisningen.

Vad äter barnen på Ngamwaza?
Barnen lever som bekant under hemförhållanden där magarna ofta är tomma men på Ngamwaza serveras de mat. Här har kocken Fredric en central roll!

Så här kan menyn se ut under en dag:
Vid 10-tiden serverar Fredric mellanmål i form av en kopp te eller gröt tillsammans med bröd, scones, ägg eller mandazi (ett sött friterat bröd med kardemumma som påminner munkar).
Mellan 12.30 och 13.30 får barnen lunch som kan bestå av ugali och gröna grönsaker blandade med proteinrika bönor. Ibland serveras ris med mungbönor eller githeri, en traditionell kenyansk rätt som består av majs blandat med bönor som sedan steks med kål, potatis och morötter. Emellanåt lagar Fredric chips (pommes frites) och kyckling vilket är barnens favoriträtt!
Kvällstid kan de barn som är kvar på centret antingen få ris, githeri eller ugali beroende på vad som förbereddes till lunch.
Två gånger i veckan får barnen frukt. Då bjuds de på bananer, apelsiner, vattenmelon, ananas eller mango beroende på fruktsäsongen.

Måltiderna är navet på Ngamwaza. Inte sällan frågar barnen Fredric efter mellanmålet redan när de kommer med bussen på morgonen. Han är verkligen mån om barnen och att de ska få en balanserad kost. Att maten serveras varm är också viktigt.

Lydiah vill återigen tacka för stödet från Helping hand. Hon uttrycker på nytt sin glädje över mötet med alla svenskar som besökte Ngamwaza i höstas och alla de gåvor som besökarna tog med sig.

Årsmöte 2024
Så vill vi inbjuda till Helping Hands årsmöte för 2024. Vi möts digitalt söndagen 7 april klockan 14.00. Årsmöteshandlingar och länk mejlas ut längre fram. Är du intresserad av att vara med i styrelsen? Eller känner du någon som du tycker kan vara lämpad? Maila info@helpinghand.com. Styrelsen möts en gång i månaden under terminerna, 30–60 min, och oftast digitalt så oavsett var du befinner dig är det enkelt att delta. Tänk på att den du föreslår behöver vara medlem i Helping Hand.

Medlem?
Påminner om medlemsavgiften för 2024 och möjligheten att bli medlem i Helping Hand. För 200 kronor per år är du med och stöder verksamheten. Swisha 200 SEK till 123 326 66 24 I meddelandefältet skriver du ”Medlem” + namn + din e-post Det går också bra att betala via bankgiro 5773-3438 med meddelande ”Medlem” + namn + din e-post.

Kika på Helping Hands hemsida helpinghand.nu för att se hur du kan bidra genom gåvor och/eller medlemskap till verksamheten på Ngamwaza Children Home and Support Center. Du kan enkelt swisha dina gåvor till 123 326 66 24 eller bli månadsgivare med stående överföring, clearing nr: 6750 kontonummer: 682 759 082.