Nyhetsbrev februari 2018

Kära medlemmar och stödjare!
Nytt år med nya möjligheter för Ngamwanza och året har verkligen börjat positivt.

En liten hälsning från ordföranden

Nytt år med nya möjligheter för Ngamwanza och året har verkligen börjat positivt.
Som vi berättat om i förra nyhetsbrevet så var det en mycket framgångsrik safariresa i höstas med besök på Ngamwanza. Den blev nästan som en kick-off för många aktiviteter både för oss i styrelsen men framför allt där nere. Både saker vi hade planerat och sådant som bara hände. Mina kontakter med Lydia och medlemmar i den lokala styrelsen har varit minst sagt frekventa sedan dess och det är fantastiskt roligt. Nu skall vi från vår sida
fortsätta att uppmuntra och stödja dem som gör ett fantastiskt arbete där nere så arbetet fortsätter. Jag hoppas så att du som läser detta vill fortsatt vara med. Det betyder så mycket. Om du inte vill eller kan stödja med pengar så finns det andra sätt. Hör av dig i så fall.

Ett stort mål och en önskan sedan länge från Lydia och personalen är att Ngamwanza ska ha sin egen fastighet, något som skulle betyda mycket för verksamheten. Idag hyr Ngamwanza en villa och den är bra på många sätt men ändå inte så praktisk som man skulle önska. Det finns också vissa begränsningar i vad man kan göra när man inte äger den. Tillsammans med den nya lokala styrelsen så börjar förutsättningarna för att kunna ta ett sådant ansvar att komma på plats. Vi är inte där än men vi kan börja tänka på möjligheterna och hur vi kan från Helping Hand kan stötta dem

Läs och gläds över vad som skett och vad som pågår i Ngamwanza nedan, jag hoppas att vi ses på vårt årsmöte den 11 mars.

Frukostmöte i Slottshagskyrkan

Flera av resenärerna som var med i Kenya i höstas bjöd in till ett härligt frukostmöte i Slottshagskyrkan. Genom berättelser och bildvisning så återberättade resenärerna sina upplevelser och intryck från resan. Ett 40-tal människor närvarade och det anordnades även en tipsrunda och försäljning av smycken och textilier från resan.

Totalt samlades det in 4510:- kronor som oavkortat skänktes till Ngamwanza. Ett fantastiskt initiativ av resenärerna och väldigt kul för oss som inte hade möjlighet att resa med denna gång.

Miss Kajiado besöker Ngamwanza

Miss Kajiado är Kenyas motsvarighet till västvärldens Miss World men har ett djupare syfte än man kan tro. Årets vinnare av Miss Kajiado har haft en tuff uppväxt och har alltid känt ett behov av att ge tillbaka till de som verkligen behöver. När hon blev utsedd till årets vinnare så valde hon därför att besöka Ngamwanza. Det var en minnesvärld dag för barnen. Miss Kajiado inspirerade och motiverade, inte minst genom att berätta sin livshistoria. Dagen avslutades med att hon lärde barnen ett par modellsteg och lät dem tävla och få chansen att bli krönta som Miss Ngamwanza 2017.

Positiv uppmärksamhet skapar ringar på vattnet för Ngamwanza

Som vi tidigare berättat så är två stycken bröder på Ngamwanza sjuka i diabetes. Den ena brodern har varit inlagd på sjukhuset men varit tvungen att lämna när pengarna tog slut (länk till: https://helpinghand.nu/2017/12/nyhetsbrev-december-2017/ )

Tack vare uppmärksamheten i media efter besöket av Miss Kajiado befann sig ett Kenyanskt TV-bolag (KTN News Morning Express) på sjukhuset när bröderna var på besök för en rutinkontroll. De började prata med Lydia vilket ledde till att pojkarna, Lydia och deras “guardian” blev inbjudna till ett TV-program för att diskutera diabetes. Uppmärksammandet resulterade i att pojkarna blev lovade fri läkarvård, insulin och matpaket till sitt hem av Diabetes association of Kenya.

 

Uppmärksamheten ledde också till att deras “guardian” som är deras moster, även att få en viss ersättning för att hon tar hand om barnen. Dessutom har en lokal grupp från Lions erbjudit pojkarna glasögon och kostnadsfri läkarvård för deras syn.

Stora förbättringar efter generös gåva från Kenyaresenärerna

Under resan till Kenya visade sig ett akut behov av bl a köksredskap och skolmaterial på skolan i Ongata Rongai. Genom en generös insamling skänkte ni deltagare 40.000 svenska kronor direkt riktade till de specifika behoven vilket har lett till en stor förändring på Ngamwanza. Bland annat har gasspisen lagats och nytt porslin har köpts in. Vidare har man köpt in ett kyl- och frysskåp, en microvågsugn, nya kokkärl och en vattenbehållare för dricksvatten. Detta innebär att maten inte längre behöver tillagas utomhus över öppen eld. Pengarna räckte också till viss renovering av köket. Dessutom har man köpt in nya skolväskor, pennor, suddgummin och läromaterial för undervisningen.

Årsmöte för Helping Hand

Varmt välkomna på årsmötet för Helping Hand.
Datum: Söndagen den 11 mars 2018
Tid: 13.00
Plats: Kärnpunkten Nedre Långvinkelsgatan 26, Helsingborg.

Kallelse och agenda kommer att skickas ut till medlemmarna i god tid innan. Alla är välkomna men bara medlemmar kan rösta. Passa därför på att bli medlem nu!

Swisha 200 SEK till 123 326 66 24 i meddelandefältet skriver du ”Medlem” + namn + din e-post.
Det går också bra att betala via bankgiro 5773-3438 med meddelande ”Medlem” + namn + din e-post.

Vi ses den 11 mars

För dig som vill ge en gåva

Alla gåvor betyder mycket men det som betyder allra mest är ett regelbundet månadsgivande. Om du inte är det redan så passa på nu. Betyder mycket även om summan inte är så stor. Gå in på din Internetbank och lägg upp en automatisk överföring:

Clearing nr: 6750 – Kontonummer: 682 759 082
Meddelande: Skriv ”Stående” och ditt namn (frivilligt)

Det fungerar också bra att ge gåvor via: Swish 123 326 66 24 och bankgiro: 5773-3438

Varma hälsningar!
Helping Hands styrelse