Nyhetsbrev december 2018

Kära medlemmar och stödjare!

Jag vet inte hur det är med er men jag tycker det blir allt svårare att köpa presenter. Till och med barnbarnen ”har allt”. 

Istället för att be någon (vuxen) krysta fram något de önskar så tänker jag att de pengarna hade  kommit till mer glädje på annat håll. 

Under min tid med Helping Hand så har jag fått följa en verksamhet som sätter barn som saknar det mesta i första rummet.

Vad är den största present de kan få? Värme, omtanke och trygghet. Det får de på Ngamwanza. För er som har varit där på en safariresa eller kanske som volontär vet att det är ett slående intryck att se dessa barn vara så glada och harmoniska trots en tuff hemsituation.

Barnen behöver så klart mer än omtanke. Mat, kläder, undervisning med mera är nödvändiga behov som de får genom arbetet på Ngamwanza och era gåvor.

Vi är väldigt glada över att den lokala styrelsen fungerar bra och gör ett underbart arbete tillsammans med personalen på skolan för att driva verksamheten med de begränsade medel vi får in.

Det bådar gott för framtiden. Vi vill gärna också att verksamheten skall växa och att man ska kunna ta emot fler barn. Behovet är mycket stort. 

Som ordförande för Helping Hand så vill jag uppmuntra er var och en att vara med på den här resan att kunna möta alla behov och öka antalet barn.

Till höger har du förslag på gåvor men tag gärna kontakt med mig eller någon annan i styrelsen om någon av er vill stödja på annat sätt.

Med önskan om en fin adventstid och en god jul.

Sven Sturesson
Ordförande

Julskyltningskaffe hos Gunilla Forsberg

I söndags var det julskyltning på Råå och Gunilla Forsberg bjöd traditionsenligt in till ett gemytligt eftermiddagskaffe, sprakande brasa och sång och musik. Ett fantastiskt initiativ som i år inbringade 4 370:- till Ngamwanza.

Helping Hand Run 2018

Är du sugen på att göra plats åt julmaten och samtidigt göra en god gärning? Då är du välkommen att ställa upp i Klubb Sisus årliga arrangemang, Helping Hand Run den 8 december 2018. Ett löparevent till förmån för Helping Hand.

Kenyaresan 2018 – Lite intryck från Kenya och Ngamwanza av Jan Palmkvist

Med 2 resväskor fyllda med 40 stickade tröjor, 3 datorer, glasögon samt lite kortbyxor och annat till mej själv, åkte jag iväg till Kenya för att besöka Ngamwanza. Under 6 dagar var jag på Ngamwanza och följde med på en safaritur resterande tid med ytterligare 72 andra personer på årets Kenyaresa.

Jag anlände till Nairobi en regnig kväll (eller natt) den 23 oktober efter att ha rest 16 timmar med flyg och stått i kö 3 timmar för att ens komma in genom passkontrollen. Dagen därpå åkte jag till Ngamwanza, ”vårt” barnhem i Ongata Rongai som ligger strax utanför Nairobi, eller ca 15 km från Nairobis centrum. Vägen dit var fylld eller överfylld med bilar och massor av gående människor trots regn.

Det tog en god stund innan vi hittade fram till rätt avtagsväg till barnhemmet, och det tog ännu längre tid att åka med bil nerför vägen. Det kändes som att åka i en berg- och dalbana.

Man slås av att Nairobi (och Kenya) är fattigt. Stora områden ser ut som kåkstäder (Kibera) samtidigt som man ser stora egendomar med fina hus och trädgårdar. Kontrasterna är slående.

Väl framme togs jag emot av 50 glada barn och 8 lika glada anställda och volontärer samt av Ngamwanzas ordförande (också glad).

Ngamwanza har mellan 6-10 barn boende på barn-hemmet och ca 50 barn som finns där dagligen. Man har ett matprogram dvs att tillse att alla barn får hälsosam mat, ett hälsoprogram som innebär kontinuerlig hälsokontroll och ett utbildningsprogram som syfter till att få barnen redo för den reguljära skolan och/eller ger support för de barn som av olika anledningar inte klarar av den reguljära skolan.

Mitt definitiva intryck är att personalen på Ngamwanza gör ett jättebra arbete. Det känns väldigt bra att se 5- och 6-åringar kunna läsa och skriva och räkna. Och dessutom på både swahili och engelska!

Det känns också bra att se barn som är glada och livliga, så som alla barn borde vara…

Givetvis är det massor av saker som saknas. Det saknas kläder och skor. Det saknas tillräckligt med undervisningsmaterial liksom skolmaterial. Det saknas medicin.

Men det saknas inte glädje!

Jag fick vara på Ngamwanza sammanlagt 5 dagar och var tillsammans med personalen 1 kväll. Sammantaget upplever jag att personalen är passionerade över vad det gör och vad de åstadkommer.

På samma sätt känns det bra att själv få vara en liten, liten del av att ge dessa barn en framtid.

Ännu bättre blir det när jag talar med Mike och Elisabeth, som är två av styrelsemedlemmarna i Ngamwanza Children Home and Support Center CBO, en ideell förening som skapades i slutet av 2017 och som driver barnhemmet. Mike kom till barnhemmet då han var 4 år, och är idag civilingenjör och arbetar i Nairobi. Elisabeth kom till barnhemmet när hon var 4 eller 5 år och är snart färdigutbildad sjuksköterska.

Lite på skoj säger man på Ngamwanza att nästa president kan komma därifrån – jag tror dem!

Resten av resan var en upplevelse där höjdpunkterna var; alla medresenärerna, ett par dagar på ett lyxhotell söder om Mombasa (Southern Palms Beach Resort) med vita sandstränder och 28 grader i vattnet, och (såklart) Masai Mara nationalpark där vi fick se ”The Big Five” och t o m både lejon och leoparder som parade sig (vilket inte ens vakterna på nationalparken hade sett, åtminstone inte samma dag).

Men fast i mitt minne är ändå alla barn….   /Jan Palmkvist

Om du har lust att läsa lite mer om Kenya och Ngamwanza, klicka på länken…

Det finns även en rapport från mej till HH styrelse (2018 10 26) om
Ngamwanza som du kan läsa om du klickar på länken….

Stort tack för ert stöd under 2018!

Vi hoppas att ni vill vara med och fortsätta stötta barnen på Ngamwanza under 2019 genom att fortsätta vara medlemmar. Vi har stora förhoppningar på att det kommer bli ett år som innebär stora förändringar och förbättringar för barnen och centret.

Vi hoppas att ni vill vara med på denna resa!

Swisha i så fall 200 SEK till 123 326 66 24

I meddelandefältet skriver du ”Medlem” + namn + din e-post

Det går också bra att betala via bankgiro 5773-3438 med meddelande ”Medlem” + namn + din e- post.

Stort TACK!

God jul & gott nytt år!