Nyhetsbrev december 2017

Kära medlemmar och stödjare!

Julen närmar sig med stormsteg. Julbelysningarna är uppe på stan och adventskaffet är redan drucket.

Varje år känns tidigare än förra året men jag tvivlar. Det är nog bara så att mitt i allt som händer i vår hektiska vardag så upptäcker vi att det inte är så långt till jul.

Så är det väl för oss alla och det är många röster som ropar på vår uppmärksamhet och saker vi ska ta ställning till. Allt från vilken som är bästa vinteroverallen för barnen till om det är rätt att skriva under Anti-kärnvapenavtalet.

Mitt i allt detta så lever barnen på Ngamwanza barncenter i sin verklighet.

Jag fick förmånen att besöka barnen igen, och inte bara jag utan 70 (!) personer som var med på en större resa som vi anordnat. Besöket låter jag Henning som också var med på resan berätta mer om.

Årets bästa julklapp!

Vi erbjuder alla att köpa en skoluniform till en eller flera skolbarn istället för att ge julklapp. Tänk vilket stort värde detta har för ett barn. För flera av barnen är skoluniformen de enda kläder de har under ett helt år.

Därför försöker man från Ngamwanza satsa på kvalitet genom att köpa in tyger och låta en skräddare sy upp dem.

Priset är 400 kr per styck och mer information finns här: https://helpinghand.nu/2017/11/arets-julklapp/

 

Besöket på Ngamwanza barncenter

Den 28 oktober reste en grupp på 70 personer ner till Nairobi för att besöka skolan i Ongata Rongai, ett slumområde i staden.

Skolan heter Ngamwanza Children Support Center och lokalerna är nya sedan ungefär ett år tillbaka.

När vi kom dit så blev vi välkomnade av barnen och Lydia med personal som sjöng och dansade. Detta är tradition när skolan får besök.
På bottenvåningen finns två stora klassrum och rektor Lydias kontor samt ett kök och utgång till gården på baksidan av huset.

På ovanvåningen finns ett par rum med våningssängar, där kan de yngsta barnen vila. Toalett och badrum finns på båda plan men de fungerar tyvärr inte alltid.

Vi hade med oss skor och kläder som gåvor till barnen, bland annat 100 st tröjor som en av resenärerna stickat. Efter rundvisning och fotografering delades vi upp i grupper för att åka och se hur barnen bodde. Det är en stark upplevelse som jag kommer att bära med mig länge. Vi besökte bland annat den här vårdnadshavaren som tar hand om flera skolbarn i sitt plåtskjul.

På skolan går också två bröder som blivit sjuka i diabetes, den ena har varit inlagd på sjukhus för behandling. Han är mycket undernärd men hade fått lämna sjukhuset när pengarna tog slut.

Insulin och läkarvård är mycket dyrt och måste förvaras i kylskåp. Detta saknas därför måste insulinet förvaras i apotekets kyl. Dieten är ytterst viktig för att pojkarna ska få i sig den näring de behöver.

Pojkarna bor hos sin moster som gör vad hon förmår. Gårdsplanen består av hårt packad jord och det fanns ett par träd och en torkställning.

Utflykt med barnen till Mamba Village

Efter rundvisningen så åkte några av oss tillsammans med barnen på utflykt till krokodilfarmen Nairobi Mamba Village som ligger i utkanten av staden.

Barnen hade fått matsäck med sig som de åt innan de fick prova på ansiktsmålning.

Vi fick också tillfället att hålla i en liten krokodil, vilket somliga gjorde med skräckblandad förtjusning. Vi såg även kameler, sköldpaddor och strutsar på farmen.

Inne på området fanns en stor sjö med båtar i som barnen glatt satte sig i och åkte ut på sjön under mycket skratt och glädje.

Att se barnen lysa av glädje över denna ”resa” kommer många av oss att bära med sig länge.

Ny lokal organisation

En gång om året ser vi över verksamheten och denna gång var fokus att stärka upp den lokala styrelsen. Lydia, som är direktor för verksamheten, arbetar väldigt hårt och det är viktigt att hon har rätt personer i sin närhet som hjälper henne att fatta viktiga beslut.

Jag och Lydia har talat om detta under en tid och nu hade jag möjlighet att träffa flera lämpliga styrelseledamöter vilket kändes positivt. En av dem, Michael, har varit på centrat som barn vilket var extra roligt att höra. Michael är utbildad byggnadsingenjör och kommer att gå in i styrelsen som sekreterare.

Det första viktiga steget var att ändra konstitutionen och verksamhetsformen. Hittills har Ngamwanza fungerat som en s k Self Help Group som haft en stöttande kommitté. Nu skapades en Community Based Organization (CBO) vilket motsvarar en ideell förening med svenska mått mätt och med en riktig styrelse. Från att vi samlats och beslutet fattats tog det fyra dagar till att föreningen var registrerad vilket var imponerande.

Genom att en CBO bildats är nu Ngamwanza en juridisk person vilket gör många saker mycket enklare och tydligare.

Vi såg även över hur pengarna som centrat får från Helping Hand skall hanteras. För att få bättre kontroll har vi nu infört Internet Banking och framöver måste alla större uttag från huvudkontoret godkännas av Helping Hand.

Detta var verkligen roligt för det var ett viktigt steg framåt för att göra verksamheten stabilare och möjliggöra tillväxt.

Behov av köks- och skolmaterial

Jag och Lydia diskuterade också de behov som Ngamwanza har inom skolan, köket och administrationen. Detta resulterade i en ganska lång lista med de aktuella behoven.

När vi delade den listan med gruppen på safariresan så ville många bidra till detta. Den totala kostnaden var ca 40 000 kr och vilken nu har täckts av gåvor från deltagarna vilket är helt fantastiskt.

Stort tack till er alla för den generösa gåvan!

Bidrag på olika sätt

När jag skriver detta brev så har 40 personer anmält sig till Helping Hand Marathon utanför Helsingborg som går av stapeln nu på lördag den 9/12. Anmälningsavgiften som är av valfri storlek går till Helping Hand.

Det brukar vara en härlig stämning så varför inte hänga på? Vill du inte springa så går det bra att gå. Man väljer själv mellan 14, 21 och 42 km.

Stort tack till Klubb Sisu som arrangerar detta och alla deltagare som är med och bidrar!

Dessutom har det varit traditionsenlig fika till förmån för Helping Hand på julskyltningen i Råå utanför Helsingborg. Mysigt som vanligt!

Stort tack till Gunilla Forsberg och hennes medhjälpare!

För dig som vill ge en gåva

Alla gåvor betyder mycket men det som betyder allra mest är ett regelbundet månadsgivande. Om du inte är det redan så passa på nu. Betyder mycket även om summan inte är så stor. Gå in på din Internetbank och lägg upp en automatisk överföring:

Clearing nr: 6750 – Kontonummer: 682 759 082
Meddelande: Skriv ”Stående” och ditt namn (frivilligt)

Du blir medlem utan extra kostnad, skicka bara ett mail till info@helpinghand.nu

Vill du bara bli medlem, eller ge bort ett medlemskap, för 2018 så kostar det 200 kr.

Det fungerar också bra att ge gåvor via: Swish 123 326 66 24 och bankgiro: 5773-3438

Vill du ha ett tack eller få information så ange din epost-adress. Skriver du dessutom ”Julklapp” så får du en speciell julhälsning som kan ges bort.

Många VARMA hälsningar och önskningar om 
en glad advent och fin jul till dig som läser detta

Helping Hands styrelse genom
Sven Sturesson
Ordförande

Comments are closed.