Följ med Helping Hand till Kenya i början av november 2017!

Välkommen med på Kenyaresan 2017

Följ med Helping Hand till Kenya i början av november! Besök Ngamwanza och se verksamheten samtidigt som du också får se mer av Kenyas fantastiska natur och djurliv.

28 oktober till den 11 november
15 dagar med safari och sol/bad, men framförallt möten och besök i projekt, byar, slumområden. Med fokus på Helping Hands arbete med föräldralösa barn genom den lokala organisationen Ngamwanza Children Support Center och med lokala vänners hjälp kommer vi få vara med om mycket mer än man kan få på en vanlig safariresa.Vi kan erbjuda denna resa till ett pris som motsvarar ca halva priset mot andra arrangörer då vi inte har mellanhänder eller vinstsyfte.

Dag 1
Avresa från Köpenhamn, Stockholm eller Göteborg. Vi anländer Nairobi sent på
kvällen och beger oss direkt till hotellet för att checka in och sova.

Dag 2
Nu är vi i Nairobi och vårt äventyr börjar. Förmiddagen håller lite lugnare tempo så att ni får vila ut efter flygresan. Efter sen frukost beger vi oss ut på en Citytour i Nairobi. Vi kommer få se parlamentet som byggdes av britterna och som är en miniatyr av Big Ben och parlamentet i London. Vi kommer köra genom de centrala delarna och guiden Simon berättar om stadens förändring sedan kolonialtiden. Vi besöker utsiktsplatsen för att få en överblick över Downtown med sina höga byggnader så som Kenyatta konference center som är en av Afrikas mest kända byggnader. Samt besök vid Uhuru Park (frihetsparken). Vi kommer äta mat på en mysig italiensk restaurang som ägs av en Italiensk familj. Innergården är mycket trevlig med sin lummiga trädgård och kakifärgade parasoller.

Några aktiviteter denna dag
Den här dagen finns möjligheten att få uppleva en riktig afrikansk gudstjänst i stadsdelen Kahawa där Simons familj är med. De kommer ta med oss som vänner vilket ger en speciell känsla och välkomnande. Jag rekommenderar detta starkt. I Afrika uttrycker man sig med dans, sång och musik i gudstjänsten.

Om man absolut inte vill uppleva en gudstjänst så finns möjligheten att besöka National museum. Kenya är livets vagga och en del av detta finns att läsa om på museet.

Vi återvänder till vårt boende. Här får vi en paus. Möjlighet finns att besöka supermarket för eventuella inköp. På kvällen går vi ut och äter på någon restaurang. Eller i restaurangen på vårt hotell.

Frukost ingår. Italienska restaurangen huvudrätt: 90-150kr
Kvällen beroende på restaurang från 100kr
Inträde på National Museum 80kr

Dag 3
Helping Hand och Ngamwanza Children Support Center
Efter frukost beger vi oss ut till Ongata Rongai som är en förort till Nairobi. På vägen kör vi genom Karen Blixens gamla ägor. Vårt mål är centret för föräldralösa barn som Helping Hand är med och driver. Här kommer vi får se arbetet bland barnen. Vi kommer också göra hembesök i slummen. En unik möjlighet då vi vandrar tillsammans med vänner som bor här. Här kommer ni även kunna ta med er kamera. Föreståndaren Lydia tillsammans med hennes team kommer ta hand om oss. Tänk dock på att ha respektabel klädsel, inte för utmanande helt enkelt. Gärna en sjal över axlarna samt inte för korta shorts. Efter besöket åker vi till Karen Blixens gamla gods och äter lunch. Efter lunchen åker vi till Giraffparken som föder upp utrotningshotade giraffarter. Här får ni möjlighet att komma nära och mata en fullvuxen giraff. Även besök vid Karen Blixens museum för den som vill.
Frukost ingår. Karen Blixen huvudrätt: 100-175kr
Inträde på giraffparken tillkommer ca 80kr.

Dag 4
Efter en tidig frukost beger vi oss in mot Masai Mara som är en del av ekosystemet med den stora djurvandringen som sker varje år. På vägen kör vi genom Rift valley som är en gravsänka som sträcker sig 800 mil genom Afrika. Här stannar vi till på kanten och får njuta av den sagolika utsikten med en höjdskillnad på över 1000 meter. Sedan fortsätter vi vår resa ut i vildmarken. På vägen gör vi några toalett och dryckesstopp. Vid varje stopp finns det möjlighet att köpa afrikanskt hantverk.

Väl framme i Masai Mara checkar vi in på Kreekorok Lodge. Här äter vi lunch och slappar vid poolen. På eftermiddagen beger vi oss ut på safari med hopp om att se ”the big five”. Har vi tur så kanske vi får se en lejonjakt! Masai Mara är orörd natur med gyllene savanner. Har vi tur så kan man få se stora flockar med upp mot 1000 djur samtidigt. Safarin vara in i solnedgången. Efter safarin duschar vi av oss dammet och äter middag till ljudet av syrsor. Vi passar även på att skryta lite över vad vi har fått se. Safarin sker i safaribussar som man kan hissa upp taket på vilket garanterar mycket god utsikt! Varje dag kan vi njuta av poolen.
All mat ingår.

Dag 5
Innan solen gått upp vaknar vi. Efter en enkel kopp te/kaffe beger vi oss ut i soluppgången för att fortsätta vår jakt på ”the big five”. Naturen är vild och man vet aldrig vad man kommer få se. Men förhoppningsvis stora katter. Efter några timmar på savannen återvänder vi till vår lodge för en härlig frukostbuffé. De som vill åka luftballong gör det i soluppgången denna dag. Ni kommer äta en frukost med champagne som dukas upp ute på savannen. Sedan är det fritt att bada i poolen, läsa en bok etc. Lunchen serveras kl. 13.00 och framåt 16-tiden åker vi ut
på ännu en safari i solnedgången. Även denna kväll äter vi middag och pratar om
våra upplevelser.
All mat ingår.

Dag 6
Vi äter frukost på lodgen för att sedan köra genom landskapet upp till Lake Naivasha. Till en början har vi möjlighet att se vilda djur innan vi kommer in till civilisationen igen. Vi kommer köra nere i Rift valley. Vi kommer göra toalett och dryckespauser på vägen. Väl framme vid Lake Naivasa checkar vi in på vår lodge. Efter Lunch erbjuds en fantastisk båttur på sjön bland flodhästarna. Här ser man fiskare som vadar långt ut bland flodhästarna för att fiska med sina små nät. Har vi tur får vi se en hel del fåglar som bara finns här. På kvällen efter maten njuter vi av denna fina Lodge och det milda klimatet framför brasan och delar våra upplevelser.
All mat ingår.

Dag 7
Denna dag börjar med frukost. Sedan beger vi oss genom landskapet ner mot Tsavo. Vårt mål är området där J-A Hunter och Dennis Finch-Hatton jagade elefanter i början av Kenyas historia. J-A Hunter har skrivit flera böcker om dessa makabra jakter. Han ändrade sig på ålderns höst och var sedan med och drev igenom bildandet av nationalparker som skulle vara beskyddade från jakt. Vi kommer bo på det gods som J-A Hunter byggde och där han också dog. Här kan vi slappa och njuta av naturen som är väldigt avslappnande.
Frukost ingår.

Dag 8
Efter Frukost kör vi den sista biten mot Voi och Tsavo. Här kommer vi bo på Voi Wildlife Lodge som ligger vid ett vattenhål som är mycket populärt bland djuren. Det kan komma upp mot 100 elefanter åt gången för att dricka. Alla rum har privat balkong mot vattenhålet. Även hela restaurangen och poolerna har utsikt över vattenhålet. Detta är ett fantastiskt ställe att uppleva. Min gode vän Manase som är präst här kan ta med er och visa deras diakonala arbete. Man kan även besöka den lokala marknaden om man vill. Vill man bara njuta vid poolen och titta på naturen med en bok går det alldeles utmärkt. På kvällen äter vi middag och
slappnar av.
All mat ingår.

Dag 9
Denna dag får vi möjligheten att köra ut på landsbygden mellan Tsavo och Kilimanjaro. Här bor människor i hyddor byggda av jord och kogödsel precis som man gjort i århundranden. Den röda jorden och den röda grusvägen med odlingarna och grönskan runt om kring är fantastiskt vacker. Här kommer Manase ta med oss till sina vänner och vi kommer att få vara med på en gudstjänst på landsbygden i en kyrka man byggt själv i bushen. Detta är en fantastisk upplevelse för oss som kommer från Sverige. Efter detta kommer vi göra ett stopp i en Masaiby och hälsa på vänner som vi har där. Ni kommer få möjligheten att titta in i Masaikulturens traditionella sätt att leva med sina röda skynken och spjut. Sen väntar god mat och vila på vår lodge.
All mat ingår.

Dag 10
Nu har vi lämnat djurlivet på land och begett oss till Mombasa och vårt hotell som ligger på nordkusten. Vårt hotell heter Bamburi Beach Resort och ligger direkt på stranden. Här serveras mat och dryck hela dagarna och allt ingår. Nu passar vi på att ladda batterierna! Förmiddagsgymnastik, vattenpolo samt kvällsunderhållning.
All mat samt dryck ingår. (All-Inclusive)

Dag 11-13
Hela dagar vid kusten. För den som vill organiseras snorklingsturer, stadsbesök i Mombasa med Fort Jesus från 1500-talet. Massage. Och massor av annat direkt av teamet på hotellet och stranden. All mat samt dryck ingår, inkl. alkohol, öl och vin.

Dag 14
Efter frukost och förmiddagsdopp förbereder vi oss för att ta flyget tillbaka till Nairobi. Flyget går på eftermiddagen. En sista blick ut över Indiska Oceanen. På flygplatsen i Nairobi möter Simon upp och ordnar med någon restaurang i området. Sedan på kvällen avgår flyget tillbaka till Sverige.
All mat samt dryck ingår medan vi är i Mombasa.

Dag 15 Lördag
På morgonen landar flyget i Sverige. Nu är alla fulla av erfarenheter och minnen
för livet.

Att tänka på
Kenya är ett land med många kulturer, religioner och stammar. Man har verkligen lyckats enas som en nation efter att ha varit en koloni. Det finns inget hat mot vita så som man kan uppleva i Sydafrika, tvärtom är man väldig vänliga. Tänk dock på att vissa saker passar sig inte. T.ex. så går man inte i bara badbyxor och bar överkropp på marknader när man är vid kusten. Men givetvis är det badbyxor på hotellet och stranden. Lite sunt förnuft och vänlighet som gäst i landet kommer man långt med.

Chauffören/guiden är din bästa vän. Honom skall man ta hand om. Detta gör man lättast genom dricks vilket förväntas. Om man har haft en bra dag skall man visa det. Varje dag som vi är med chaufförerna/guiderna samlar vi in dricks tillsammans och ger chaufförerna på slutet av resan. Städerskan städar ditt rum på några minuter och har många rum per dag. Spara majoriteten av din dricks till chauffören istället. Normalt är att dricksa honom med ca 5 USD/dag.

I Kenya är det samma strömstyrka som här hemma men man behöver ha brittisk
adapter.

Lokala Utflykter
Båttur bland flodhästarna på Naivasha sjön. Kostnad 2750 KES, ca 200kr. Det mest uppskattade på förra resan.

Flyga luftballong inkl. frukost med champagne på savannen 450 USD ca 3200kr. Dyrt men en fantastisk upplevelse när man ändå är där. På de två senaste resorna har det varit stort intresse och vi har fyllt en ballong själva.

Snorklingsturer ca: 2000 KES ca: 150kr Glasbåt ca: 2000 KES ca:150kr

Kostnad
Priset för rean är 13900 kr + Flyg T/r Sverige vilket kostar ca 4000-5000kr Det är ett mycket bra pris. I priset ingår ALLA boenden, ALLA lokala transporter inkl. lokalt flyg. Nästan ALLA måltider + All inclusive på kusten. Samt professionell guidning. Det som tillkommer är turistavgift i Masai Mara 140USd samt visumavgift.

Vid frågor angående resan kontakt Jarle Wijk Furali på följande uppgifter:
Telefon: 0708-635616
Epost: jarle.furali@gmail.com