Möt två av barnen på Ngamwanza

John Thiongo


John är nio år och bor tillsammans med sin mormor, tre äldre systrar och fyra kusiner i slumområdet Kware i Ongata Rongai. Tillsammans delar de på en yta som motsvarar ett svenskt badrum, utan madrasser, vatten, elektricitet och möjlighet att kyla matvaror. Från hemmet är det ungefär fyra kilometer för honom att ta sig till Ngamwanza, där han har gått i skola sen han var ungefär två år.

För något år sedan blev John sexuellt utnyttjad av en manlig släkting, detta är ett ärr han tvingas bära på varje dag. Mannen dömdes till livstids fängelse.

Även om livet är hårt har John en sprudlande personlighet, drömmar och många intressen. Han älskar att spela fotboll och spelar i Ngamwanza Football Club, som är skolans fotbollslag. En annan talang som John besitter är att dansa, något som han ofta får chansen att visa upp de gånger skolan har besök utifrån.

Om John fått välja fritt vad han velat bli när han blir stor hade han velat jobba som ingenjör och konstruera flygplan. Att flyga dem står också högt på listan.

Margaret Manjuku


Margaret är även hon nio år och bor i andra änden av Rongai, i en slum som kallas Bangladesh Village. Hon har sju syskon, en äldre syster och sex yngre. Den äldre systern är också den som tar hand om de yngre barnen.

Margaret och bästa vännen Ann är ofta de som drar igång lekar på skolan, en i mitten, hoppa hage, hoppa hopprep eller helt enkelt sjunga och dansa tillsammans.

Den stora drömmen för Margaret hade varit att bli pilot och få resa runt i världen, men att få se safari i Kenya är en lite mindre dröm som hon gärna hade velat få uppfylld.